OVERGAVE OVERGAVE

Tot Zover

Perskit

Hier download je het persbericht, foto's en logo's van OVERGAVE. Dit materiaal is vrij te gebruiken voor publicaties over de expositie.


Foto's die u kunt gebruiken 

Klik op afbeelding voor download in hi-res.
Bron vermelden: Museum Tot Zover
Kunstenaar: Roos van Geffen
Alleen te gebruiken in het kader van de tentoonstelling OVERGAVE


Amsterdam, 5 juli 2021

 

Kwetsbaarheid en veerkracht

Kunstenaar Roos van Geffen reflecteert op coronaperiode in Museum Tot Zover

De afgelopen periode toont zowel onze kwetsbaarheid als onze veerkracht. Voor het Amsterdamse Museum Tot Zover maakte kunstenaar Roos van Geffen daar een indrukwekkende zomerexpositie over. Overgave gaat over het besef dat we onderdeel zijn van iets groters, in tijd of ruimte.

Roos van Geffen houdt zich bezig met grote thema’s als afscheid, verlangen en vergankelijkheid. Ze is gefascineerd door menselijke emoties. Niet de heftige, maar juist de subtiele, het onderhuidse. Ontmoetingen en ervaringen werkt zij uit tot precieze en intieme beelden. Ze gebruikt de vorm die ze nodig heeft: fotografie, video, installatie of performance.

Reflecterend op de lange coronaperiode met krachtige gevoelens van angst en onzekerheid, maakte Roos van Geffen drie werken: de levensgrote, spectaculaire  video-installatie Fuga, het tweeluik met zeephand Moeder en Kind en de foto-installatie Overgave, die zich in de museumtuin bevindt. De titel Overgave verwijst naar onze plek in het geheel. Het besef dat we onderdeel zijn van iets groters, in tijd of ruimte, kan geruststellend zijn.

Overgave wordt compleet gemaakt door de lichtsculptuur (L)EVEN van Studio 212 Fahrenheit. Dit intrigerende werk van ademend neonlicht is een constante herinnering dat we onze tijd moeten benutten. Als je je bewust bent van je eindigheid, ben je je ook bewust van de waarde van het leven. We zijn kwetsbaar. Het verschil tussen leven en dood is slechts een ademhaling.

Overgave is mede mogelijk gemaakt door: Cultuurmakersfonds (Prins Bernhard Cultuurfonds), Kickstart Cultuurfonds en Mondriaan Fonds. Ook nog te zien in Museum Tot Zover: de film & tentoonstelling Ik Ben Mijn Lichaam Niet van Vanesa Abajo Perez (t/m 8 augustus).

Museum Tot Zover belicht de dood in al zijn facetten door middel van kunst, fotografie en historische objecten. Het museum is beslist niet zwaarmoedig, de toon is open en helder. Bekende tentoonstellingen zijn Funeral Train (***** de Volkskrant), Post Mortem, De Laatste Aai (**** de Volkskrant) en EAT LOVE DIE. Het museum is gevestigd op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam.