Op afstand rondom de kist vanwege coronamaatregelen. Foto: Arenda Oomen Op afstand rondom de kist vanwege coronamaatregelen. Foto: Arenda Oomen

Tot Zover

Doe mee: Uitvaart in tijden van corona

Door corona verloopt afscheid nemen anders dan we gewend zijn. Zijn we beperkt of juist verrijkt met nieuwe perspectieven? Help ons begrijpen hoe covid-19 de doodscultuur verandert door deelname aan dit collaboratieve online platform.

Doe mee!

In tijden van corona komt veel samen. De pandemie ontregelt en bedreigt niet alleen ons leven, het transformeert ook onze ervaring van de dood en wijze van afscheid nemen. Bepaalde zaken kunnen niet en voor allerlei handelingen moeten alternatieven worden gezocht. Maar tegelijk is er de ervaring dat zaken anders kunnen, of misschien wel moeten en soms in de marge al anders gebeuren. De Funeraire Academie initieert een platform om ervaringen te delen over de rituele dynamiek tijdens de covid-19 pandemie. Doe mee met deze exploratie van het veld!

De informatie is voor ons van belang als onderdeel van het onderzoeksproject ‘Uitvaart in tijden van corona’, geleid door Tilburg University. We willen graag weten wat jullie meemaken en ervaren – hoe wordt er afscheid genomen? Welke rituelen gaan aan het sterfbed vooraf en hoe rouwen we op afstand? Hoe anders is het, wat maakt het verschil?

Upload jouw ervaring

Gelieve jouw ervaring en reflectie uploaden op ons platform. Dat kan hier:  https://padlet.com/funeraireacademie/uitvaartintijdenvancorona. We hebben een indeling gemaakt in drie tijdsvakken ‘pre-funeral’ , ‘funeral’ en ‘post-funeral’ en een categorie 'divers'. Inhoud delen kan eenvoudig door op het grote PLUS-teken te klikken, en dan je tekst toe te voegen.

We zijn vooral geïnteresseerd in ervaringen uit de eerste hand, reflecties op nieuwe of aangepaste rituelen en gebruiken rondom doodgaan. Wat is de emotionele, professionele en sociale impact van de veranderingen? Links naar nieuwsartikelen, blogs, foto’s of video’s (tot max. 10MB) kunnen worden toegevoegd, evenals opmerkingen bij een bijdrage. Ook de onderzoekers zullen artikelen over afscheidsrituelen en rouw in tijden van corona toevoegen.

Deel mee!

Als je wilt kan je anoniem uploaden. Je kunt er ook voor kiezen om jezelf en/of je bedrijf en beroep te identificeren in de post. Wil je dat wij je bijdrage uploaden? Mail gerust naar l.cramwinckel@totzover.nl.

Onderzoeksproject, online en interactief

Het online project van de Funeraire Academie kent drie delen. Met de webinar op 12 november 2020 vanuit de Paterskerk van Domusdela in Eindhoven wordt het project gelanceerd. Dan volgt een langere fase van exploreren van het terrein. We vragen mensen uit het veld om verhalen met ons te delen. Daar is Martin Hoondert, docent Tilburg University, in de zomer al mee begonnen door middel van (beknopte) online-interviews met een uitvaartverzorger, crematoriumdirecteur, DELA-directeur uitvaartverzorging, een rouwdeskundige en afscheidsfotograaf. De overzichtspagina van het project met filmpjes, reflectie en links vindt u hier.

In het voorjaar van 2021 wordt het project afgesloten met een kritische blik op het verzamelde materiaal. Wat valt op? Wat zijn krachtlijnen in het materiaal? Wat zijn perspectieven voor het opnieuw uitvinden van uitvaartrituelen?

Contact

Heeft u een opmerking, vraag of bijdrage aan het onderzoeksproject? Stuur een mailtje naar Funeraire Academie projectleider Laura Cramwinckel. l.cramwinckel@totzover.nl

 

 


Lees meer