Tot Zover

Gastles in de klas

Wil jij je leerlingen kennis laten maken met iemand uit het uitvaartvak? Iemand die uit eerste hand kan vertellen over de praktijk van afscheid nemen en omgaan met de dood? Dat kan. Museum Tot Zover regelt een gastspreker gratis bij je in de klas.


Een gastspreker heeft een beroep dat met de dood te maken heeft. Denk aan een uitvaartverzorger, ritueelbegeleider of iemand die grafstenen maakt. De gastspreker vertelt in de klas graag meer over zijn of haar werkzaamheden. In overleg met de school wordt een gastles afgestemd op de belangstelling en voorkennis van de leerlingen. Er is volop ruimte tot het stellen van vragen. Daarnaast hebben de leerlingen online op Doodgewoonindeklas toegang tot een schat aan informatie, lesmateriaal en werkvormen die de dood bespreekbaar maken.

Gemotiveerd en getraind

Museum Tot Zover beschikt over een groeiende database van 'doodgewone' gastsprekers en ambassadeurs die gastlessen geven voor het primair onderwijs. Je kunt de juiste gastspreker vinden door te zoeken op provincie. De gastsprekers uit onze database krijgen een gastsprekerstraining aangeboden om ze voor te bereiden op de doelgroep. In dit geval: leerlingen uit groep 7 en 8.

Gastsprekers beschikken over handvatten en didactische tips voor het invullen van een leuke gastles. In 2018 vangen we aan met een groep van zestien sprekers verspreid door het hele land. Ze zijn allemaal erg gemotiveerd, hebben doorgaans zelf schoolgaande kinderen - of een onderwijsachtergrond - en vinden het belangrijk dat kinderen meer weten over dood, afscheid en rouw.

Zie hier alle gastsprekers op een rij:

profielen

Aanvragen

Gastsprekers verzorgen hun gastles belangeloos. Wil jij een gastspreker in de klas uitnodigen, of heb je speciale wensen/vragen? Mail een maand van te voren naar educatief medewerker Marjan Flobbe, en zij bemiddelt voor je. Hoe eerder je een aanvraag indient, hoe groter de kans dat we aan je verzoek kunnen voldoen. educatie@totzover.nl

 


Evaluatie

Voor Museum Tot Zover als initiator en bemiddelaar staat de kwaliteit van de gastles voorop. Wat hebben de leerlingen geleerd, hebben ze antwoord gekregen op prangende vragen? De evaluatie van de gastles is daarbij van belang. Graag horen we wat er goed ging en wat er beter zou kunnen. Neem voor een evaluatieformulier s.v.p. contact op met Marjan Flobbe, educatie@totzover.nl.
We zijn benieuwd naar de reacties van leekrachten en leerlingen.


Wil jij ook gastspreker zijn?

Het museumproject gastles in de klas hoort bij de lesmodule Doodgewoon in de klas. We breiden het netwerk gastsprekers elk jaar uit zodat we tot een optimale landelijke dekking komen.

Heb jij een beroep dat met de dood te maken heeft en vertel je daar ook graag over in de klas? Meld je aan voor de eerstvolgende training in juni 2022. Mail je gegevens met motivatie naar Marjan Flobbe, educatie@totzover.nl

Ben je nog geen 'officiële' ambassadeur maar krijg je van de lokale basisschool een uitnodiging om te komen spreken? Mail ons gerust voor tips.