Tot Zover

Museum Tot Zover voor kinderen

De dood staat in ieders leven om de hoek. Iedereen krijgt een keer te maken met het verlies van een dierbare, ook kinderen. In Museum Tot Zover komen kinderen meer te weten over de dood en hoe je ermee om kunt gaan.


Speurtocht in het museum

In onze doodleuke speurtocht neemt museummascotte Kleine Hein kinderen mee op pad door het museum. Hij laat ze al zijn favoriete dode dingen zien. Terwijl kinderen aan het speuren zijn, leren ze meer over de dood en hoe we daarmee omgaan. Ze komen hunebedden en mummies tegen en ontdekken wat kraaien en eieren te maken hebben met de dood. Aan het einde mogen ze de zegel verbreken en de Kleine-Hein-kleurplaat inkleuren.

Begraafplaatssafari


Kijk, luister, ruik en beleef de groene omgeving van het museum met de begraafplaatssafari, een toerboekje met plattegrond. De Nieuwe Ooster is een van de oudste begraafplaatsen van Amsterdam. Hij staat vol bijzondere boomsoorten en is wel 50 voetbalvelden groot. Om niet te verdwalen hebben we een wandeling uitgezet voor het hele gezin, vol weetjes en informatie over de geschiedenis van de begraafplaats. Ook heel bijzonder in de kerstvakantie!

Tentoonstelling: Schemering


Schemering ontdek je een tussenwereld vol magische en spookachtige figuren. Grote schilderijen, een beschilderde tunnel en een video van een propje papier dat op een schedeltje lijkt. De kunstenaar Sarah Grothus trekt je een onbekende wereld in vol kleur, licht en wat horen we daar…. funky ambient e-sounds? In de grote Zaal mag je op kussens gaan liggen en wegdromen. Is dit het hiernamaals of een ander soort universum? De kijkwijzer stelt vragen naar betekenis en gevoelens die het werk oproepen.

Gedenkdoosjes voor dieren


In de tentoonstelling De Laatste Aai stond de rouw om dieren centraal. De dood van een dier kan zeker ook bij kinderen hard aankomen. Rituelen kunnen helpen om met het verdriet om te gaan. Met kinderen die langskwamen maakten we daarom met foto's, stiften en gekleurd papier speciale gedenkdoosjes voor een geliefd (huis)dier dat is doodgegaan. De doosjes zijn nog steeds te zien in het museum.