Citroën 2CV met rouwcaravan (1966) Citroën 2CV met rouwcaravan (1966)

Tot Zover

Lijkwagen in miniatuur

In Museum Tot Zover is de grootste Nederlandse collectie van miniatuurlijkwagens te zien.


De bestaande verzameling is in 2015 enorm uitgebreid en een groot deel van de aanwinsten is opgenomen in de vernieuwde presentatie. Vierenvijftig modellen schitteren in de glazen vitrine. Naast de bekende Duitse en Franse fabrikanten zijn het vooral auto’s van Amerikaanse komaf. Tachtig jaar autogeschiedenis in het zwart.

Al vanaf de opening presenteert het Amsterdamse museum over de dood 23 modellen van verzamelaar Bert Spoelder. Deze zijn in de loop der jaren aangevuld met enkele aankopen. Onlangs kreeg het museum een aanzienlijke schenking van de Helmondse verzamelaar Gilbert de Vries. Deze aanwinst bevat 115 modellen van lijkwagens. De mooiste hiervan zijn toegevoegd aan de bestaande presentatie.

Rijke geschiedenis

De eerste lijkauto’s verschenen in de jaren twintig van de vorige eeuw, maar tot 1950 was het vooral de koets die overledenen vervoerde. De gepresenteerde modellen geven een overzicht van de rijke geschiedenis van het rouwvervoer. Naast bekende auto’s als de Chevrolet BelAir, Cadillac Series 60 Town Car en de Daimler DS420 zijn er ook minder bekende vertegenwoordigd, zoals de Borgward Isabella, de Citroën Rosalie Corbillard, de GAZ Volga 24-03 en de zeldzame Essex lijkwagen. Opmerkelijk is de 2CV met caravan voor de overledene. Modellen van Rolls Royce, Lincoln, Packard, Studebaker en Mercedes ontbreken natuurlijk niet. Ook de Citroën DS waarmee de later heilig verklaarde Pater Pio in 1968 werd begraven is present.

 


lees verder