Yarden uitvaartcentrum en crematorium Ockenburg in Den Haag West Yarden uitvaartcentrum en crematorium Ockenburg in Den Haag West

Tot Zover

Visiting Hours

De ruimte van de laatste afscheidsgroet is in Nederland meestal de aula van een uitvaartcentrum of crematorium. Heerst daar een saaie of kille sfeer? Welnee, allang niet meer. De Litouwse kunstenaar Audrius Kriauciunas toont met het fotoproject 'Visiting Hours' zijn fascinatie voor de enscenering en verlichting van dergelijke ruimtes.


Persoonlijke stijl

Uitvaartrituelen zijn grotendeels bepaald door religie. Maar in de huidige maatschappij voelen de meeste mensen zich niet meer verwant aan een specifiek geloof. Dat geeft vrijheid om rituelen opnieuw vorm te geven. Er is een overgang naar een persoonlijke ervaring, waarbij de levensstijl van de overledene leidraad is. Dit fotoproject gaat over de aanpassing van de ruimte waar de ceremonie plaats vindt.

Bijzondere lichtsferen

Visiting Hours toont hoe doorgaans uniforme aularuimtes van crematoria en uitvaartcentra persoonlijk worden gemaakt. Of er wordt een - al dan niet fake - landschappelijk perspectief gesuggereerd. Heel troostrijk. Op het eerste gezicht zou gedacht kunnen worden dat het theaterfoto’s zijn, maar bij nadere beschouwing geven verschillende details de werkelijk functie prijs. Deze tweeslachtigheid wordt versterkt door het lichtsysteem van deze aula’s. Dit kan worden gebruikt om een dramatische sfeer te creëren.

Audrius Kriauciunas (1986) is geboren in Litouwen en woont momenteel in Den Haag. “Ik kreeg dit idee toen ik het familiearchief bekeek. Ik kwam foto’s tegen die waren gemaakt tijdens de visiting hours, net vóór de uitvaart. Ze waren allemaal genomen in het huis waar de overledene was opgebaard. Deze huizen waren tijdelijk veranderd in een plek voor verdriet, vol met religieuze symboliek. Ik was benieuwd hoe het er in het huidige Nederland aan toe ging. Daarom bezocht ik verschillende Nederlandse uitvaartcentra en crematoria." Hij ontdekte ruimtes die heel anders waren dan hij verwachtte.